Bu yazımda Metaverse'den ne anladığımı, içerisinde neler barındırdığını ve ileriki süreçte nasıl bir rota izleyeceği hakkında fikir yürütmeye çalışacağım. Geldiğimiz bu çağda, insanlar çok sık bir şekilde internet ile iç içe olmuş durumdadırlar. Bu sayede şirketler verilerimizi toplayıp çeşitli yönlerle kullanabilmektedirler. Bu da gösteriyor ki, insanların verileri dijital ortamda sürekli ve kolayca kullanılabilmekte. Bunları kullanarak ortaya bir şeyler çıkartmak mümkün olabilir.

    İnsanlık her geçen gün yeni ve henüz keşfedilmemiş şeyler peşindedir. Metaverse kavramı da bunlardan bir tanesidir. Kavram diyorum çünkü henüz somut bir şey ortaya çıkmış değil. Gelinen teknoloji, henüz bu kavrama adapte olabilecek sistemleri barındırmıyor. Metaverse'den önce de arttırılmış gerçeklik gözlükleri bulunmakta ve kullanılmaktaydı zaten. Son dönemde popüler olmasının sebebi ise tanımına göre iştah çekici bir yanı olması. 





   Metaverse, sanal dünyanın gerçek dünya ile bağdaştırılması, bütün duyuların sanal dünyadan hissedilebilmesi, kesintisiz bir şekilde bir hayat sürdürebilmesi ve tek bir sisteme bağlı kalmamaması şeklinde tanımlanabilir. Fakat şu andaki teknolojiye göre bunları tam olarak gerçekleştiremiyor. Bu kavramı istenilen düzeye getirebilmek için bir kaç şarta ihtiyaç var.

Bilim ve Teknik Dergisi, Mayıs 2022
Metaverse Katmanı | Bilim ve Teknik Dergisi, Mayıs 2022

   İlk olarak, internet ortamının çok iyi olması gerekiyor. Bu ortam sağlanmadan kesintisiz bir deneyim yaşanılamaz. Elon Musk'ın Starlink uyduları ile belki olabilirdi fakat Bilim ve Teknik Dergisinin mayıs 2022 sayısında Jeomanyetik fırtınaya kapılıp yok olduğu söyleniyor. Eğer kesintisiz internet sağlanması gerekiyorsa benim görüşüme göre Dünya'nın her tarafına fiber optik kablolarla internet sağlanması gerekiyor. Bu da şu anlık imkansıza yakın bir şey.

  İkinci olarak ise gerçek dünyadaki neredeyse bütün verilerin sanal dünyaya taşınması gerekiyor. Bunu Blokzincir ile yapmak mümkün olabilir fakat bu da henüz tam olarak gerçekleştirilmemiş bir kısım.

  Üçüncü olarak, nesnelerin interneti denilen kavram. Gerçek dünyadaki her bir nesnenin internet ile akıllaşması gerekiyor. Yeni teknolojiler bu imkan sağlıyor, fakat bunun daha da yaygınlaşması gerekiyor.

  Dördüncü olarak, sanal dünyaya çok daha fazla kullanıcının erişmesi gerekiyor. Tıpkı Bitcoin gibi belli bir kapasiteye ulaşması gerekiyor ki Metaverse daha hızlı bir şekilde kendini adapte edebilsin. 

  Beşinci ve son olarak, bu sistemi kuracak şirketlerin daha da fazlalaşması gerekiyor. Ancak rekabet ortamı olduğunda Metaverse kendisini daha hızlı inşa edebileceğini düşünüyorum.




  Halihazırda bulunan uygulamalar hakkında yorum yapmam yanlış olur. Çünkü henüz deneyimleyebilmiş değilim. Gün geçtikçe Metaverse kavramı daha fazla oturacak ve ortaya somut bir şeyler çıkabileceğini düşünüyorum.